Головна » 2010 » Травень » 09


       9 травня - День Перемоги!!!

   

  День Перемоги — свято перемоги радянського народу над фашистською Німеччиною у Другій світовій війні 1941 — 1945 років. Початково відзначалося у СРСР і країнах Варшавського договору. Після розвалу СРСР відзначається в Україні, Росії , Білорусії, Казахстані та низці інших країн колишнього соціалістичного табору.

 Пізно увечері 8 травня 1945-го року у передмісті Берліна акт про повну і беззастережну капітуляцію Німеччини підписав генерал-фельдмаршал Кейтель, пізніше повішений за вироком міжнародного трибуналу. На той момент Гітлер уже покінчив життя самогубством, деякі нацистські ватажки, зокрема, Гіммлер, тікали на захід, щоб здатися в полон англо-американським військам. У Радянському Союзі на мить підписання вже настало 9 травня, тому в СРСР святкування Дня Перемоги було встановлено саме 9-го числа.

 У квітні 1945 радянські війська впритул підійшли до кордонів Берліна.

Німецькі війська займали оборону уздовж західних берегів рік Одер й Нейсе. На підступах до Берліна й у самому місті було зосереджене угруповання військ, що мало у своєму складі 62 дивізії (у тому числі 48 піхотних, 4 танкові й 10 моторизованих), 37 окремих піхотних полків і близько 100 окремих піхотних батальйонів, ... Читати далі »

| Розділ: | Дата: 09.05.2010 | Переглнуло: 4155 | » Читати далі