Головна » 2009 » Березень » 29

  

Директор історико-етнографічного музею ”Яворівщина” у місті Яворові на Львівщині Мар’яна Гасиджук показує розмальовані деркачі. Їх для виставки привезли із селища Івано-Франкове (фото: Ігор ХОМИЧ)

”Це не іграшка, це забавка, від слів забавляти, бавити, заспокоювати”, — показує дерев’яний розмальований іграшковий возик майстер Василь Яремин, 52 роки, із селища Івано-Франкове Яворівського району Львівщини.

Чоловік працює в художньо-професійному училищі N14. Тут викладають мистецтво різьби по дереву. В окрему дисципліну виділили виготовлення дерев’яних дитячих забавок. Майстри хочуть відкрити окремий цех. 

1896 року в Яворові була народна забавкарська школа. Тепер іграшки можна побачити лише в музеях. 

— Досі нам замовляли по 20–30 штук для іноземців, виставок у музеях Львова, Канади, Німеччини, Польщі, США. Є люди, які хочуть вкласти гроші, щоб ми виготовляли забавки на продаж. 

Василь Михайлович розкладає на столі розмальованих квітами дерев’яних коників, пташок, колиски. Наголошує, що забавки не ламаються. 

— Ось дивіться, це деркач, або тріскунець, — майстер бере до рук конструкцію із двох дощечок і коліщатка та починає крутити в руках. Річ голосно дерчить. — Колись діти з такими тріскунцями на Великдень на вулицю ходили. 

Деркач здатен заспокоїти вередливу дитину. 

... Читати далі »

| Розділ: | Дата: 29.03.2009 | Переглнуло: 4329 | » Читати далі