Головна » 2008 » Січень » 24 » Поки мама прислужувала італійським сеньйорам – син застрелився
22:32
Поки мама прислужувала італійським сеньйорам – син застрелився
Страшна звістка про синове самогубство застала мешканку містечка Івано-Франкове, що у Львівській області, Ганну Г. в Італії, на заробітках, – 22-річний Станіслав вистрелив собі в голову з мисливської рушниці саме в день роковин смерті батька. Уранці постріл почули старша сестра, яка з чоловіком і двома дітками спала в сусідній кімнаті, та кохана дівчина – юнак зателефонував Надії і спокійно сказав: «Зараз почуєш постріл…».

У Яворівському районі Львівської області суїцид з пострілом відбувається не вперше – ще за радянської влади з досі невідомих причин застрелився у власному кабінеті перший секретар райкому компартії Андрій Іванченко: хоча обком і заборонив пишні похорони, людей зібралася хмара. Але не кожен брав близько до серця цю смерть вже немолодого чоловіка з крутим характером, як самогубство перед Різдвом ще зовсім юного хлопця в містечку Івано-Франкове, яке в народі продовжують називати Яновом.

Похорон без священика

«Не йняв віри, коли довідався, що зробив Славік. Він не належав ні до вар?ятів, яких нині вистачає, ні до хуліганів, ні до пияків. Звичайний собі хлопець…»
, – поділився згадкою знайомий загиблого Віктор.

Зі слів старшого інспектора дозвільної системи сектору охорони громадського порядку Яворівського РВ ГУ МВСУ в Львівській області Олександра Миська, «хлопець зареєстрував рушницю десь півроку тому; з психікою у нього було все гаразд – є на те медичні сертифікати; у міліцейській хроніці ніколи не фігурував».

На запитання журналіста, чи була передсмертна записка, – старший дільничний інспектор Івано-Франкового Володимир Шаблінський відповів ствердно, мовляв, «хлопець у коротенькому листі до рідних, попрощався з матір’ю та двома старшими сестрами і попросив вибачення. Однак, чому так вчинив, не пояснив. У покійного під час судмедекспертизи слідів алкоголю не виявлено».

– А чи був дзвінок до дівчини, як про це розповідають люди?

– Був. Слідчі у цієї дівчини брали свідчення. Вона лише розповіла про те, що напередодні цієї трагедії вони не те що посварилися, а просто посперечалися стосовно спільного святкування Нового року.

Друзі Станіслава кажуть, що у нього та його дівчини Надії стосунки були якісь дивні. Зустрічалися близько двох років, однак разом їх мало хто бачив.

«Надійка – зі шляхетної родини, вона не могла заподіяти нікому такого горя, яке б могло спричинити аж до смерті. Її сім’я дуже переживає через ці чутки. Не пишіть прізвища дівчини у газетах. Їй ще жити й жити…»,
– попросили автора цих рядків сусіди покійного.
Такого великого похорону в Івано-Франковому вже давно не було. Люди за труною йшли, наче онімілі. Священик від панахиди відмовився й процесію не очолив, бо самогубців у Галичині не відспівують.

Нещасна мати лише дивилася крізь туман сліз, як покропили могилу її сина освяченою в храмі минулого Йордану водою. Рівно два роки тому в цей самий день пані Ганна поховала свого чоловіка.


Розстріляна материнська доля

Два десятка років тому Ганна й Микола с працювали на одному з найпотужніших в Україні меблевих виробництв. У подружжя спочатку народилися дві доньки, а тут Бог дав ще й синочка. Не довго жили в батьківській хаті в селі Страдчі – фабричне керівництво виділило їм квартиру в Івано-Франковому. Мали гадку згодом побудувати просторий котедж, аби мешкати тут разом з майбутніми зятями, невісткою, онуками.

З 1991 року фабрика почала занепадати: безробітними стали і Микола й Ганна.

За копійки з біржі праці годі було вижити. Тому Ганна, як і тисячі інших жінок з українсько-польського прикордоння, змушена була податися на заробітки в Італію. Чоловік занедужав і помер.

Опісля закінчення школи Станіслав роботи вдома так і не знайшов. Щоправда, подейкують люди, пробував «човникувати» в Польщу з різноманітним крамом, але безуспішно. Жив з сім’єю старшої сестри в батьківській квартирі, а ще одна сестра, як вийшла заміж, то поселилася у старій бабиній хаті.

Коли хлопець застрелився, жодна людина на Яворівщині Ганну за те, що поїхала на заробітки й покинула сина, не осуджує. Люди горе розуміють, бо самі від подібних проблем не застраховані: соціальні негаразди в державі, яким не видно наразі ні кінця, ані краю, не одного довели до відчаю.

На думку психолога Олени Сльоти-Маршук (Яворів), «внаслідок економічних криз змінюється не тільки матеріальне становище громадян – часто людина відчуває себе повною невдахою, звинувачуючи, у першу чергу, не зовнішні обставини, а саму себе. У такій ситуації майбутнє видається їй невизначеним, а самогубство – єдиним прийнятним способом виходу із скрути».

За словами працівника місцевого відділу в справах неповнолітніх Богдана Кулеби, «майже кожна третя родина, від Янова до Львова, – відрядила батьків у найми за кордон. Діти, в основному школярики, живуть з дідом чи бабою. Де правду діти, жодні опікуни, громадськість чи вчителі, як би не старалися, не замінять рідних тата з мамою».

«Психоаналітики констатують, що винних у самогубстві, як правило, немає. Це рішення самої людини, бо розпоряджатися своїм життям – невід’ємне право кожної особистості. Та все ж необхідно відшукувати інші методи для вирішення власних проблем. Тому служба у справах неповнолітніх відвідує школи, масові заходи за участі молоді, де у співбесідах радимо, переконуємо: не бійтеся звертатися в скрутній ситуації за допомогою до близьких, друзів, працівників соціальних служб; випробуйте усі можливі шляхи виходу з кризи, використайте шанс поговорити з будь-ким. Адже позбавити себе життя – легко, однак неможливо вже буде повернутися і виправити скоєне», – вважає Богдан Кулеба.

(Імена, окрім офіційних осіб, з етичних міркувань змінено. – Л.Ш.)
Переглядів: 1602 | Додав: Yurgans | Рейтинг: 5.0/4
Всього коментарів: 0
avatar