Головна » 2010 » Квітень » 1 » Остання таємниця Добрика
22:05
Остання таємниця Добрика

"Тендерна комісія управління комунального майна Львівської облради,порушуючи закон,свідомо продавала об’єкти за заниженою ціною. Щоб  згодом "свої люди це майно перепродали  з "наваром

 "У Янові футбольний клуб "Карпати" хотів створити навчально- тренувальну базу для футбольної команди, а в майбутньому тут мала бути резиденція для учсників Євро 2012."


Оригінал

Ще до початку тендеру члени комісії відкривали з пропозиціями учасників,ознайомлюючи з ними того,хто мав виграти тендер. Таким чином було продано дачу Добрика. Відпочинковий комплекс радянської еліти в Івано-Франковому  Яворівського району”- зі звинувачень народного депутата України Івана Деньковича на адресу депутатів Львівської обласної ради.

1.       Зашифрований об’єкт

….Ми їдемо в Івано-Франкове, невеличке селище  під Львовом,яке колись було відомим завдяки візитам імператора Франца –Йосипа ,ставкам дідуся Філі й дачі Добрика.

      Про імператора тут встигли  забути .Натомість рясно з'явились  шинки для споювання безробітних. А про  дачу колишнього першого секретаря Львівського обкому компартії Віктора Добрика тут пам’ятають . І час від часу  виникають запитання , кому і за скільки продали  відпочинковий  комплекс радянської еліти? Дивно, але про це в Івано-Франковому не знають.

     Нас попередили: на об’єкті  має бути охоронець. Найімовірніше , він спостерігає за нами з вікон якоїсь будівлі.  Що за непрохані гості?

    За поворотом перед нами несподівано  постає мальовнича панорама зимового лісу .  Праворуч між соснами видніються кілька будівель . Влітку їх мабуть не видно. Ліворуч – спортивні майданчики і велике засніжене озеро. Краса така,що хоч берися за пензель. Щось схоже авторові цих рядків довелося бачити на Кавказі біля селища Красная Поляна (50 кілометрів від аеропорту Сочі). Улюбленому нині місці відпочинку Володимира Путіна. Там теж у 80-х роках активно розбудовували дачі для високопоставлених діячів СРСР.

2.    Подорож у минуле 

Віяння часу дійшли до львівської партійної еліти у 1978 році. Коли на 7 гектарах заповідної зони "Розточчя збудували об’єкт під двома умовними назвами. Перша- офіційна : Будинок відпочинку Львівського облвиконкому "Янів . Друга- "Рибне господарство це вже для сторонніх, щоб не турбували гостей.

Але від народу нічого не ховаєш. Від перших днів цю будову називали "дачею Добрика . Саме таке було прізвище тогочасного першого секретаря Львівського обкому компартії. До речі, людини якій особливо симпатизував Леонід Брежнєв.

Будову завершили по-ударному –за два роки. Автором проекту дачі Добрика називають колишнього головного  архітектора Львова Василя Каменщика. Талановитий архітектор  не порушуючи природного ландшафту , зумів розмістити три великі будівлі так,щоб вони були віддалені одна від одної зеленими масивами . Відстань між ними приблизно 100 метрів. Кожна з них сприймається як окремий комплекс.

  Ми підходимо до корпусу №1  Сіра й похмура споруда двоповерхова споруда стоїть без вікон і дверей. Площа її- 236 квадратних метрів.

У радянські часи це була дача голови облвиконкому Телішевського. Він нею міг розпоряджатися як заманеться. Кімнати були обставлені меблями найкращих львівських фірм. Приміщення обігрівали всю зиму з однієї котельні. Працювала локальна система очищення стоків. Освітлення забезпечувала окрема трансформаторна.

Корпус №2  Цегляного кольору  двоповерхова споруда з великими лоджіями. Площа-676 квадратних метрів. Як і попередня, відділена від цікавих очей зеленою зоною.

У радянські часи у другому корпусі було приблизно 17 готельних номерів. У кожному - Львівський телефонний  номер.,санвузол,туалет. Повноцінними тутешніми господарями вважалися другий секретар обкому Василь Святоцький та голова міськвиконкому В'ячеслав Секретарюк. Решту номерів закріпили за начальником КДБ Станіславом Маликом,начальником обласної міліції,заступниками голови облвиконкому  та іншими чиновниками.

   Другий корпус вважали найбільш шумним. Після риболовлі на ставках Філі тут застілля тривали до пізньої ночі. Коли не було Святоцького який не любив пиятик,гуляли на повну.

Корпус №3 Найвіддаленіший і найбільш захищений від людського ока. Це дача першого секретаря обкому . Площа- 1206 квадратних  метрів. На вікнах збереглися шибки. Але людським духом не пахне. Перші два корпуси здавались до продажу в оренду "Соф-Сервісу,компанії яка займається розробкою комп’ютерних програм.

На особняк Добрика поклали око у регіональному управлінні СБУ. Своє перебування в Янівькому лісі особливо не афішували. Хотіли створити базу відпочинку для працівників. Але в останню годину "контору кинули- приміщення продали іншому покупцеві.

Враження від нинішньої дачі гнітюче. Важко повірити,що тут колись функціонував конференц-зал , а великим холом ,який опалювався каміном, прогулювалися гості. Віктор Федорович Добрик мав імідж гостинного господаря,який часто Бував у Янові. Цей білий особняк  з колонами і великими терасами зберігся найкраще. Принаймні шибки на вікнах залишилися.

  Перше враження від побаченого – Тут досі нема господаря . Але на лісовій дорозі ми зустріли охоронця,який здав зміну і поспішав додому. Він нас запевнив, що дача Добрика має власника . Це Юрій Романюк Львівська фірма "Готель Бутік

        3.    Спадкові таємниці Віктора Федоровича.

Нового власника майна радянської еліти шукали дуже довго – з 1991 по 2007 рік. Серед найвідоміших лобістів – львівський борець з корупціонерами Віра  Лясковська,Яворівська районна рада та депутати – бізнесмени Львівської облради..

  Останній перший секретар Львівського обкому Яків Погребняк за підказкою Віри Лясковської передав Янівський комплекс дитячій лікарні. Було модно в останні роки існування СРСР партійне майно дарувати дітям. Не врахували одного: де взяти гроші ,щоб утримувати гігантський комплекс?

   Побавилися в демократію і спихнули партійну дачу Яворівському виробничому об'єднанню  "Сірка. Його генеральний директор Віктор Подолян не довго сидів на партійних кріслах. Почалася економічна криза. Галопуюча інфляція перетворила "Сірку ” на банкрута.

Від тоді почався відлік часу занепаду відпочинкового комплексу №1 на Львівщині. Фінансування припинилося. Приміщення не опалювалося,дахи прогнивали.

   У 2003 році два занедбані корпуси бере в оренду фірма "Сов-Сервіс. Добриканський особняк залишається без господаря.

   Після Помаранчевої революції базою "Янів зацікавилися депутати обласної ради. За партійними списками до сесійної зали прийшов чи не взвод агресивних бізнесменів,які навіть з повітря могли робити бізнес. Як не продати такий вигідний об’єкт та ще й мати зиск.

 4. Мультимільйонера Петра Димінського "кинули?

 Кажуть,що результати тендеру обласна рада  дачу Добрика продала невідомій фірмі "Готель Бутік, почесного президента футбольного клубу "Карпати  Петра Димінського шокували.

  У Янові клуб хотів створити навчально- тренувальну базу для футбольної команди, а в майбутньому тут мала бути резиденція для учсників Євро 2012. Тільки переможцем тендеру несподівано оголосили "Гтоель Бутік.

   "Ми були готові заплатити за базу чималі гроші . Та обласна рада надала перевагу  фірмі,яку створили буквально перед  початком тендеру.Якби влада хотіла заробити грошей, організувала б не тендер а аукціон. Ми б пішли і на такі умови. Питанням приватизації бази "Янів мали б зайнятися правоохоронні органи і фонд державного майна - заявив  після тендеру Петро Димінський.

 Тижневик футбольного клубу по гарячих слідах провів своє розслідування . З труднощами розшукав на вулиці Олени Степанівни ,47,офіс фірми – переможниці.

  Товариство з обмеженою відповідальністю,у статутному фонді якого було декілька тисяч гривень, за приватизацію мало заплатити 5 мільйонів 7500 тисяч гривень. На більшість поставлених запитань Юрій Романюк відповів досить туманно . Прихильники "Карпат так і не дізналися хто стоїть за новим власником дачі Добрика.

  У вівторок в обласній рад нам підтвердили: гроші за об’єкт переказані на рахунок фінансового підприємства облдержадміністрації. Отож власник-"Готель Бутік”

  5. За ціною трьох Брюховицьких особняків

   Якщо приватизація відбулася за схемою, про яку розповідає пан Денькевич,запитань виникає дуже багато .Організатори тендеру цілком могли переглянути пропозиції  учасників  і створити для своїх людей пільгові умови. Вони знали,хто і яку ціну запропонував. І поставили свою- трішки вищу. Якщо це правда, то футбольний клуб "Карпати й справді "кинули. І є багато пдстав так стверджувати.

   Після приватизації минуло 2 роки . Чому ремонтні та реставраційні роботи не проводяться?. Виникає закономірне запитання : для чого і хто насправді купив базу "Янів? Це три капітальні будівлі площею понад 21000 квадратних метрів,сім гектарів лісу,насосні станції,дорога,альтанки,спортивні майданчики,водонапірна башта,ставок. І все це лише за 5 мільйонів 750 тисяч гривень. Стільки ж коштує один добрий особняк в Брюховичах.

 Щоб знову перепродати? Схоже останню таємницю дачі Добрика  добре зберігають.

   ФОТО



Дізнатись більше Про дачу Добрика можна ТУТ

         Богдан Тищук 

         Івано-Франкове –Львів 

     Далі буде…

Джерело матеріалу

Переглядів: 1675 | Додав: AndroID | Теги: Дачі Добрика, дачі в Янові, Добрик, Добрикові дачі, дачі керівників, Добрик Віктор Ферович, дача, Добрик Виктор, дачі, Янівські дачі. | Рейтинг: 5.0/5
Всього коментарів: 0
avatar